https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%A2%D7%95%D7%9F%2066%20%D7%A7%D7%99%D7%A5.jpg
בשנה לא פשוטה כלל, הסתיימה לה שנת הלימודים ויצאנו לחופש הגדול. כרגיל, זוהי הזדמנות להביט אחורנית במבט על, ולהתיחס בסוג של ראיית סיכום על מה שהיה (ורק דרך דוגמאות, כמובן)  תאור המצב בטבריה, בה נמצאים אלפי מפונים מהצפון מביא את מצוקתם וגם את התרומה של מתנדבי העמותה שלנו לילדי אותם מפונים בבתי הספר - ראייה אופטימית של עשייה  ★ מפגשי סיכום בקבוצות המתנדבים השונות מוציאים מתוכם גם הם סיפורי התנדבות מרגשים למרות הכל, כמו למשל בבת ים  ★ ברמת גן  ★ ובאשדוד  ★
נאום תודה למתנדבים של הצ'אט GPT שהוקרא במפגש סיכום למתנדבים בחולון, משמש תרוץ טוב לכתבה על יתרונותיו מחד ועל הגישה הביקורתית כלפיו והשימוש האפשרי בו במערכת החינוך  ★ ולבסוף, שתי כתבות עם הפנים אלינו, המתנדבים, לקראת החופש. האחת על אתגר הסבתאות בחופש  ★ והשנייה, כדרכנו מדי שנה, המלצות על ספרים, סרטים וסדרות טלויזיה  לא שכחנו כמובן את החידה המתמטית החודשית של אילן.

נשמח לקבל מכם, מתנדבי "ידיד לחינוך", סיפורים, מחשבות ורשמים על רקע התקופה הזאת, ובכלל. שילחו לכתובת המייל המופיעה כאן בסוף הדברים האלה. 
 
כ
תובת המייל לשליחת עצות, רעיונות ושאלות וכן לשליחת צילומים: sprinzak@gmail.com
 
 
כ -2,500 ילדים ובני נוער מפונים מישובי הצפון נוספו בשנה האחרונה לאוכלוסיית תושבי טבריה. איך תורמות מתנדבות "ידיד לחינוך" בעיר למצוקה הגדולה של ההורים והילדים / רני רוגל
בטבריה יש יותר מ-52 אלף תושבים. בשנה האחרונה נוספו כ-14 אלף מפונים מישובי הגליל העליון, בהם כ-2,500-3,000 ילדים ובני נוער.
רוב המפונים מתגוררים בבתי מלון בעיר, אך חלקם כבר שכרו דירות כשהבינו ששהותם במקום תהיה ממושכת. 
900 מהתלמידים לומדים בבית הספר "מצפור כנרת", שהוקם במיוחד עבורם וקלט אותם מכיתה א' עד יב'. השאר משובצים בבתי ספר בעיר, שחלקם קלטו עד 100 תלמידים, מה שיצר עומס על צוותי ההוראה.
כאן נכנסות לתמונה רחל דקל, רכזת "ידיד לחינוך"בטבריה והמתנדבות שלה (ועוד מתנדב אחד), הנמצאים בחמישה בתי ספר בעיר. 
רחל מספרת על משברים וחרדות אצל ילדי המפונים, שהגיעו מבתי ספר שונים בקריית שמונה וחלקם מקיבוצים, שלא הכירו אלה את אלה ואינם מגובשים כקהילה. כשקוראים להם "ילדי מפונים" זה מרגיז אותם...
בכתבה נספר על מה שעושה בטבריה ברוריה זריהן שמפונה מקריית שמונה (מחנכת כיתות א'-ג' בעברה), ומתנדבת ב"ידיד לחינוך",  ⇦ 
ועל עליזה מזרחי  - טבריינית המתנדבת בעמותה, שהוסיפה עוד יום להתנדבותה הרגילה עבור ילדי המפונים במלון בעיר. 
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%98%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%94%201.jpg
 
היופי והעוצמה בקשר עם התלמידים / צביה טולדנו

"למרבה הפלא הילד התחיל פתאום לקרוא תוך כדי לחיצות וגלגול הכדור על השולחן. בכל פעם שהגיע לשיעור, שאל: 'הבאת היום את הכדור?'"

https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///f631996f95df4a2785c802b804099071.jpg
בצינעה רבה אני רוצה לספר על הצלחות קטנות שהיו לי.
קבלתי תלמיד מכיתה ב', שעדיין לא הצליח לרכוש את מיומנויות הקריאה. במהלך השיעור התעסק בכל, רק לא בקריאה: גרד בראש, חיטט באף (וסליחה עם הקוראים, הכניס לפה מה שיצא מהאף), קיפל בלי סוף את דפי הספר ועשה לספר "אוזניים". הוא לא הצליח להתרכז.
המחשבות עליו ליוו אותי גם בבית. לפתע נזכרתי במרצה של "ידיד לחינוך", שנתנה הצעה לפתרון במצב כזה במסגרת השתלמות שניתנה למתנדבים: "תנו לילד להתעסק במשהו אחר ושונה". קניתי לו כדור ספוג קטן, מעט דוקרני, ולמרבה הפלא הוא התחיל לקרוא תוך כדי לחיצות וגלגול הכדור על השולחן. בכל פעם שהגיע לשיעור, שאל: "הבאת היום את הכדור?". הסברה של המרצה למה שקרה הוא, שגלגול הכדור והלחיצות עליו במקרה הזה, תיעלו את אי השקט והצורך בתנועה של הילד למשהו חיובי.
 
סיפורים קטנים גדולים מאד / יפית ויזל

מתנדבי "ידיד לחינוך" מרמת גן מספרים מקצת מחוויותיהם מול התלמידים. קיימים עוד אין ספור כדוגמתם

 "הלוואי שהיית אמא שלי". לא ייאמן. כך אמר תלמיד נחמד, עולה מרוסיה, למתנדבת שמקלה על קליטתו בארץ. הם משוחחים בעברית, קצת קוראים וכותבים - ובכך מתפתחת אצלו תחושת שייכות לארץ, ומתאפשרת לו תקשורת עם חבריו לכיתה, ובכלל.

"קיבלתי 82 במבחן". תלמידה שציוניה בתעודה עמדו על פחות מ-40 (הרבה פחות), קיבלה סיוע ממתנדב יקר שלנו. אין מילים לתאר את ההשקעה וההישג שלצידו. אך מה שלא פחות מרגש: המורה סיפרה איך לאחר המבחן המתנדב התכתב איתה, וחזר  ושאל, האם היא כבר בדקה את המבחן של אותה ילדה, עד שלבסוף הוא התבשר על התוצאה המרשימה הנ"ל. איזו מסירות, איזו אכפתיות מרגשת, כאילו היה אביה של אותה תלמידה. אין מילים.

"חשבון בהליכה". מתנדב סייע בחשבון לתלמידה שכל רגע קמה והסתובבה. כך פעם, ועוד פעם, ועוד. המתנדב  לא הרים ידיים, לא ראה בכך זלזול או חוסר התייחסות. הוא חיפש דרך "להגיע" אל התלמידה ולהצליח. הוא ניסה כך ואחרת, והגיע לבסוף למסקנה שזו הדרך של אותה תלמידה ללמוד. וכך הם לומדים בהצלחה. מאז: הוא יושב והיא קמה ומסתובבת.
סיפורים דומים יש לרוב, וכמו שאמרנו: תקצר היריעה. יישר כח.

https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%9E%D7%AA%D7%A0%D7%93%D7%91%D7%99%20%D7%A8%D7%9E%D7%AA%D7%92%D7%9F.jpg

מתנדבי רמת גן במפגש הסיום
 
סרטון: ברכה לילדי ביה"ס צפרירים באשדוד בשם המתנדבים, ותודה ממנהלת ביה"ס בארוע סיום כיתות ו'


עמנואל רונן מביא סרטון קצרצר ממסיבת הסיום של כיתות ו' - מחזור מ"ו, בביה"ס "צפרירים" באשדוד בשם "הכי ישראלי", בו התבקש לדבר בשם המתנדבים.
בסרטון קטעים קצרים מהופעת הריקוד של התלמידים, קטע מדברין של עמנואל, ודבריה של מנהלת ביה"ס.

                            לצפייה בסרטון לחצו על התמונה  ⇦
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%A6%D7%A4%D7%A8%D7%99%D7%A8%D7%99%D7%9D%201.jpg
 

על צ'אט GPT במערכת החינוך / הניה קמיר

הטריגר: נאום תודה למתנדבי "ידיד לחינוך" בביה"ס "ניצנים" בחולון

נתחיל עם דברי התודה שקראה המורה קרן הלוי, תרפיסטית על פי תפקידה, למתנדבי "ידיד לחינוך" בביה"ס "ניצנים" בחולון עם סיום שנת הלימודים:
  
נוֹשְׂאִים אָנוּ בְּאַהֲבָה אֶת הַתַּפְקִיד לְהַגִּיעַ כְּמִתְנַדְּבִים בְּאוֹר וְחִיּוּךְ וּלְהַעֲנִיק מִזְּמַנֵּנוּ בְּנֶפֶשׁ חֲפֵצָה.
יְלָדִים מְחַכִּים בְּעֵינַיִם לוֹהֲטוֹת לִרְאוֹת פָּנִים חַמּוֹת וִידִידוּתִיּוֹת. אָנוּ נְכוֹנִים לָתֵת מֵהַלֵּב וְהַיֶּדַע וּלְלַוּוֹת אוֹתָם צַעַד צַעַד לְהַצְלָחָה.
אָנוּ הַצֶּוֶת וְהַיְּלָדִים מְבַקְּשִׁים לְהַבִּיעַ תּוֹדָה עֲמֻקָּה עַל נְתִינַת לִבְּכֶם הַגְּדוֹלָה.
תְּרוּמַתְכֶם חֲשׁוּבָה לָנוּ מְאֹד.
מַשְׁמָעוּת אֲמִתִּית שֶׁלִּמַּדְתֶּם אוֹתָנוּ, מָה הִיא נְתִינָה.
מִכָּל הַלֵּב תּוֹדָה אָנוּ אוֹמְרִים עַל הָרֹךְ, הַסַּבְלָנוּת וְהָאַהֲבָה

אז מה אתם אומרים על הדברים?
ובכן, הדבר היה ככה: קרן נשאה הרצאה בפני הנוכחים בנושא הבינה המלאכותית. בסופה של ההרצאה סיפרה, שביקשה מהצ'אט GPT שהוא יישום של הבינה המלאכותית, לחבר דברי תודה למתנדבים בביה"ס, וזה מה שיצא לאחר שהזינה אותו בנתוני יסוד.
אפשר לראות כאן בהחלט את הפוטנציאל  שבשימוש ביישום הזה. אפשר גם לראות שיש עוד הרבה מה לשפר. לעיתים מתקבלות תוצאות ממש טובות ולעיתים פחות. נסו למצוא היכן הבעייה בטקסט הזה וכיצד ניתן בקלות לתקנו.
השימוש בצ'אט GPT הוא פשוט. כל ילד יכול להעזר בו, וזה מה שמפחיד ומדאיג. הוא מאתגר בעיקר את מערכת החינוך.
מה טעם לתת שיעורי בית או עבודה לתלמיד או סטודנט, כשהוא יכול לשלוף אותם בלחיצת כפתור בלי להשקיע מחשבה או מאמץ כלשהו. מה גם שכאמור, שימוש אוטומטי יכול להסיח את הדעת מטעויות (הבינה המלאכותית לא חפה מטעויות}.


 



עם בואו של החופש הגדול, צוות התקשורת שלנו ממליץ על ספרים, סרטים וסדרות
בתמונות: מימין: מתוך הסדרה "הצבי", משמאל: הספר "קלריסה" של שטפאן צוויג
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%94%D7%A6%D7%91%D7%99%203.jpg
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%A7%D7%9C%D7%A8%D7%99%D7%A1%D7%94.jpg
יורם לשם: ממליץ על סדרת הטלוויזיה "הצבי". העלילה היא סביב אליעזר בן יהודה, שהיה מייסדו של העיתון בשם הזה. הסידרה עוסקת במאבק על הטמעת העברית בארץ, שמציג היבטים שונים של התקופה: אידאליסטים ציוניים, קידמה מול שמרנות חרדית, פמיניזם מחד ודיכוי נשים מאידך, סיפור אהבה לאידיאל שהופך לאהבת אדם, הגולה, העלייה לארץ והירידה ממנה. אהבתי את הסידרה גם בגלל רמת הקולנוע הגבוהה (תסריט, בימוי ומשחק) ובגלל ההצצה על התקופה ועל האנשים הנחושים, שנאבקו על התקומה של העם בארצו והקשיים בהם נתקלו, ואשר יכלו להם תוך הקרבה רבה. 

דורון סוסליק: אחד הספרים שאני קורא עתה, "ביוטופ" של אורלי קסטל-בלום. הספר עוסק בקורותיו של המרצה לצרפתית, שימל, שפוטר מעבודתו מהחוג לצרפתית באוניברסיטת ת"א. שימל הולך ומסתגר בדירתו הקטנה - מרכז חייו, מבצרו, במרכז העיר, מתבונן בשכנים, בסביבה, בחוצות הכרך בפיכחון, בריאליזם - קצת ביקורת, קצת ציניות... מי שמכיר, וחי את ההוויה התל- אביבית - הספר יעלה חיוך קל על פניו !...
 
מלכוד החופש הגדול - אתגר הסבתאות / שרה ברנשטיין
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%A1%D7%91%D7%AA%D7%90.jpg
בסוף חופשת הקיץ התייצבה רותי חברתי בפתחו של חדר מנהל בית הספר ובקשה לחזור לעבודה.
"למה?" שאל המנהל, "רק בקיץ שעבר פרשת, ולגמלאות יצאת".
ענתה רותי: "כל הקיץ עבדתי ללא תמורה וללא הערכה, אז אם כבר עבודה, שתהייה כזאת עם תמורה והערכה".
"אמא... איתי יצא לחופשה, אין היום מסגרת, את יכולה לעשות לנו בייבי סיטר? ודרך אגב, אולי כדאי שיישאר לישון אצלכם, הרי אין טעם לקחת אותו ולחזור שוב בבוקר מוקדם. השעה כבר חמש בערב, אנחנו נחזור לקחת אותו מחר" - ציטטה רותי כדוגמא רק אחת מהבקשות הרבות.
"מצאתי את עצמי", אמרה, "עובדת כל החופשה, וזאת לאחר שנה שבה בכל הזדמנות נאלצתי לשמור על נכדיי בגלל מחלה, שביתה או מלחמה".
המנהל ששמע את הסיפור, חייך ומצא לרותי משרה לא פורמלית עם שכר בצידה

 
החידות של המתנדב אילן בן ארי מאשקלון

 ★
חידה מס. 4
מדי חודש שולח לנו אילן חידה מתמטית.
בחידות מסוג זה מאתגר אילן את תלמידיו במסגרת כותרתו: "ללמד מתמטיקה קצת אחרת".
הקוראים מוזמנים לפתור. ומי מכם שמלמד מתמטיקה יכול להעזר בחידות עבור התלמידים. אחרי שתנסו לפתור, לחצו על הקישור לחידה ותראו את הפתרון והסברו.

לפתרון החידה שמצד שמאל (חידה 4) לחצו כאן

לחידה המתמטית הקודמת ולפתרונה (חידה מס.3) 
 
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%90%D7%99%D7%9C%D7%9F%20%D7%97%D7%99%D7%93%D7%94%20%D7%97%D7%9E%D7%A9.jpeg
 
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%91%D7%A8%D7%9B%D7%94%20%D7%9C%D7%A1%D7%95%D7%A3%20%D7%A9%D7%A0%D7%94.jpeg
 

כתבות ומאמרים נוספים - באתר "ידיד לחינוך": http://www.yadidla.org.il/
הפקה ועריכה: ריקה שפרינצק, ראש צוות תקשורת
כותרת עליונה (header)  איור וייעוץ גראפי: ירמי לז'ה
מתפעלי אתר "ידיד לחינוך": יורם לשם ודב שורש
כל הכותבים, היוצרים והמשתתפים במידעון הם מתנדבי "ידיד לחינוך"

Preview Campaign