"אַשְׁרֶיךָ יִשְׂרָאֵל מִי כָמוֹךָ עַם נוֹשַׁע בַּה' מָגֵן עֶזְרֶךָ וַאֲשֶׁר חֶרֶב גַּאֲוָתֶךָ וְיִכָּחֲשׁוּ אֹיְבֶיךָ לָךְ וְאַתָּה עַל בָּמוֹתֵימוֹ תִדְרֹךְ" (דברים לג, כט). כך מסתיימת "הַבְּרָכָה אֲשֶׁר בֵּרַךְ מֹשֶׁה אִישׁ הָאֱלֹהִים אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לִפְנֵי מוֹתוֹ" (שם, א). זאת הפעם היחידה בה מופיע הביטוי "אושר" בתורה ביחס לעם ישראל (בפעם הראשונה מופיע הביטוי ביחס לשם "אשר", כשלאה מסבירה את השם באומרה "בְּאָשְׁרִי כִּי אִשְּׁרוּנִי בָּנוֹת" (בראשית ל, יג)). פסוק זה מסכם את הברכה כולה וקובע שעם ישראל הוא מאושר. שאלת האושר מעסיקה רבות את האנושות כולה: מה הופך אדם למאושר? ממה נובע האושר? בפשטות נראה שאושרו של עם ישראל נובע מכך שהוא "עַם נוֹשַׁע בַּה' מָגֵן עֶזְרֶךָ", דהיינו, הקב"ה שומר על עם ישראל מפני אויביו ולכן הוא מאושר. רש"י מסביר: "אשריך ישראל. לְאַחַר שֶׁפָּרַט לָהֶם הַבְּרָכוֹת, אָמַר לָהֶם מַה לִּי לִפְרֹט לָכֶם כָּל דָּבָר? הַכֹּל שֶׁלָּכֶם: אשריך, מי כמוך. תְּשׁוּעָתְךָ בַּה', אֲשֶׁר הוּא מגן עזרך וחרב גאותך:" מה כוונתו של רש"י? נראה כי הוא מסביר שהאושר של עם ישראל תלוי בכך שיממשו את הברכות שניתנו להם וידעו לאחד את כל הברכות הללו, כך שכל העם כולו ייהנה מברכותיו הייחודיות של כל שבט ושבט. אז גם תבוא ההגנה האלוקית מפני האויבים, עד כדי כך שעם ישראל יוביל את האנושות כולה: "וְאַתָּה עַל בָּמוֹתֵימוֹ תִדְרֹךְ". תחילתה של הברכה מכוונת גם היא לכך. אמנם משה רבנו מברך כל שבט ושבט בברכה המיוחדת לו, אולם התורה מגדירה את כל הברכות כולן כברכה אחת – וְזֹאת הַבְּרָכָה. לכן מסביר רש"י "הכל שלכם" – אושרו של העם תלוי ביכולת לאחד את הברכות כולן, כשכל שבט תורם את תרומתו המיוחדת לכלל (עיינו רש"י על הפסוק "אִישׁ אֲשֶׁר כְּבִרְכָתוֹ בֵּרַךְ אֹתָם" בסוף ברכת יעקב לבניו (בראשית מט, כח). גם הספורנו הולך בכיוון זה ומסביר:
"אשריך ישראל ואז תגיע אל האושר שהוא המדרגה העליונה האפשרית לעם. מי כמוך כאמרו ואשרו אתכם כל הגוים" (עיינו גם במלבי"ם, שהסביר בדרך זו). בתחילת הברכה מגדיר משה רבנו את מערכת היחסים בין הקב"ה לעם ישראל: "ה' מִסִּינַי בָּא... הוֹפִיעַ מֵהַר פָּארָן". לאחר מכן מציב משה את המטרה המשותפת של עם ישראל: "מִימִינוֹ אֵשׁ דָּת לָמוֹ." אולם התורה יכולה להתגלות רק על ידי קהילה מגובשת: "תּוֹרָה צִוָּה לָנוּ מֹשֶׁה מוֹרָשָׁה קְהִלַּת יַעֲקֹב." קהילה יכולה להתקיים כאשר כולם מאוחדים סביב מלך אחד: "וַיְהִי בִישֻׁרוּן מֶלֶךְ בְּהִתְאַסֵּף רָאשֵׁי עָם יַחַד שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל." לאחר הגדרת המטרה המשותפת הנותנת משמעות רוחנית־נצחית לעם ישראל, עובר משה לגלות את נקודות החוזק בכל שבט ושבט. בסיכום מלמד אותנו משה רבנו שאם נדע ללכת בדרך הזו נגיע למצב של אושר. כפי שהסביר רש"י: "מה לי לפרוט כל דבר, הכול שלכם". אם תדעו להפנים ולממש את כל הברכה, על כל מרכיביה, תהיו מאושרים באמת. ואולי זוהי כוונת המדרש:
"נתקבצו כל ישראל אל משה, אמרו לו משה רבינו (ע"ה), מה טובה עתיד הקדוש ברוך הוא ליתן לנו לעולם הבא? אמר להם: איני יודע, מה אומר לכם, אשריכם מה מתוקן לכם. משל לאדם שמסר את בנו לפדגוג, והיה מחמדו ומראה לו, ואמר לו כל האילנות הללו, כל הגפנים הללו, שלך. כל הזיתים, שלך. כשהגיע להראות, אמר ליה איני יודע מה אומר לך, אשריך מה מתוקן לך. כך אמר משה לישראל, איני יודע מה אומר לכם, אשריכם ישראל, מה מתוקן לכם, 'מָה רַב טוּבְךָ אֲשֶׁר צָפַנְתָּ לִּירֵאֶיךָ' (תהלים לא, כ)" (ספרי).
התורה היא המדריכה אותנו כיצד להיות מאושרים באמת. לכן אנו שמחים ורוקדים בשמחתה של התורה, ומיד לאחר שמסיימים את קריאתה מתחילים מבראשית.
|