אם אינך רואה מייל זה אנא לחץ כאן
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%99%D7%93%D7%99%D7%A2%D7%95%D7%9F%2063%20%D7%A4%D7%A1%D7%97.jpg
דווקא עכשיו, לפני חג הפסח האחר השנה, ולאור דבריה של יו"ר העמותה שלנו, לאה רוזנברג, המובאים כאן, טוב לקרוא על מעשיהם של המתנדבים שלנו המופיעים במידעון זה בתחומים השונים והמעט אחרים, ועל כאלה שמגבלותיהם אינן מעיבות על תרומתם  ★ על תרומתו של מתנדב אמן לכיתת התלמידים של המורה לאמנות ★ על פאנל המדעניות חברות העמותה שעושות נפשות לתחום המדע בדגש על בנות  ★ על סיורים למיניהם כמו בפארק המחצבה בבאר שבע, שמתחום מכוסה אשפה הפך לפנינה  ★ כמו סיור במרכז שווים בחולון לפגועי נפש - שתי דוגמאות מהן התרשמו המתנדבים שלנו לעשייה מבורכת של בנייה, תיקון ועזרה לחלש, שאפשר ללמוד מהן  ★ יש כאן מדור חדש של חידות מתמטיות של מתנדב, עליו כתבנו במידעון הקודם  ★ וסיכום שבע כתבותיו של נחום בנושא המזון.

נשמח לקבלמכם, מתנדבי "ידיד לחינוך", סיפורים, מחשבות ורשמים על רקע התקופה הזאת, ובכלל. שילחו לכתובת המייל המופיעה כאן בסוף הדברים האלה. 
 
כ
תובת המייל לשליחת עצות, רעיונות ושאלות וכן לשליחת צילומים: sprinzak@gmail.com
 
 
לאה רוזנברג, יו"ר עמותת "ידיד לחינוך" - דברים לחג הפסח

בחג הפסח השנה נוסיף לכסא אליהו את הכסאות הצהובים לחטופים, הכסאות השחורים למתים והכסאות הארעיים למפונים.
במקום להסב בניחותא, נשב דרוכים, לעוד לילה ויום של חדשות וציפייה לבשורות הטובות המסרבות להגיע.
הפעם לא נצטרך לטרוח עם הכנת המרור, כי הוא היה המזון שלנו מאז השבת הארורה של ה-7.10 .
נקרא בהגדה העתיקה ונוסיף לה את הפרק העכשווי על הניסים שלא נעשו לנו הפעם, והגדיא איננו חד או אחת אלא מספרן ומספרם נמנה בעשרות, ואותה חירות מיוחלת ממתינה מבוישת ומצפה.
ורק האביב מתעקש ,על צבעיו ורעננותו, לזכויותיו ולדרישה לחסות בצילו ולחוג את חגו.
וכמו האביב, אנו מחדשים את הכוחות, מחפשים את הטוב ובעיקר מתחממים לאורם של בני המשפחה והידידים הממלאים את הלבבות באהבה ובאמונה שעוד אפשר וצריך לקוות כי אנחנו יודעים איך לגרום לו לבוא.
יקירותיי ויקירי לחינוך, ראיתי אתכן.ם מתייצבים, מתגייסים, נחושים לתמוך, להכיל ולאהוב את כל מי שחשך עליו יומו והארתם אותו באורכם.
חג טוב לכם.ם ולמשפחותיכם.
 
עוד פאנל של נשים מדעניות, כולן מתנדבות תכנית ח"צ של "ידיד לחינוך", עורר עניין רב בקרב תלמידות כפר הנוער "יוענה ז'בוטינסקי" / אילנה סלומון
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%A4%D7%90%D7%A0%D7%9C%20%D7%94%D7%97%D7%95%D7%A7%D7%A8%D7%95%D7%AA.jpg

"הדבר שאיפשר לי להצליח הוא סקרנות, דבקות במטרה, למידה מטעויות, והיותי בודקת את מעשי מתוך רצון להגיע לתוצאה הטובה ביותר", אמרה ד"ר אסתר רביזדה בפאנל נשים מדעניות מול תלמידות ביה"ס. "המסר שלי הוא להתמיד בכל עשייה", אמרה ד"ר אדריאנה כץ וציטטה את אלברט איינשטיין: "הדבר החשוב ביותר הוא לא להפסיק לשאול". אדריאנה גם שאלה את התלמידות, האם להערכתן ניתן ללמוד יותר מניסוי שמצליח, או מניסוי שאינו מצליח.
רוני בראון מכיתה ח' השיבה מייד: "חשוב ללמוד מניסוי שאינו מצליח, כי מטעויות לומדים, חוקרים ומנסים להשתפר". היה זה עוד מפגש שעשוי לעודד בנות לפנות לתחום המדעים.
ארבע חוקרות פורצות דרך בתחומים שונים ישבו מול התלמידות, סיפרו על עצמן, על תרומתן למדע ולחברה, וניסו לטעת בתלמידות את ניצוץ הסקרנות, היוזמה והעשייה המביאה ליצירתיות פורה. החוקרות כולן הן מתנדבות תכנית ח"צ (חוקרים צעירים) של "ידיד לחינוך" - ד"ר אדריאנה כץ, מובילת תוכנית ח"צ, ומי שאירגנה את הפאנל, חוקרת בביוכימיה ופיזיולוגיה במכון וייצמן, ד"ר יהודית מילוא, חוקרת בפקולטה לחקלאות, ד"ר אסתי רביזדה, חוקרת בתחום מחלת הסרטן במרכז הרפואי רבין, ונורית רוזנברג, שהיא ד"ר לביולוגיה בשיבא – תל השומר.
 
להיות קשובים ורגישים לצד השני – פרוייקט גישור וטרום גישור לתלמידים צעירים במועצה האיזורית גלבוע / רני רוגל
 ...מדובר בגישור, ובעיקר בהכנה לתפיסת הגישור, מספרת שולה קיפר, רכזת מ. א. גלבוע, שמתרחש אצל ילדים צעירים ביניהם ובינם לבין עצמם, שלא כמו אצל הבוגרים, שם יש גוף שהוא המגשר בין הילדים. שולה יצרה קשר עם מירי טריגרמן, אחראית במחלקת הרווחה של המועצה האזורית, שמספקת להם סיפורי-מקרה, שיש בהם רעיון, כיצד ניתן לפתור בעיות ביותר מדרך אחת, וגם פעילויות מתאימות בעקבות המקרה כמו ציור או סיפור שהילדים מציירים או מספרים, ובכך מביעים את רגשותיהם.
שמונה מתנדבות "ידיד לחינוך" נפגשות עם מירי, המביאה כל פעם שני סיפורים. הן לומדות את המקרים שבסיפורים, עוברות על הפעילויות המוצעות על ידי הרווחה, מציעות רעיונות, ואחר כך יושבות עם קבוצות תלמידים או עם כיתה שלמה, מספרות את הסיפור, מפעילות ומשוחחות עם הילדים.
קל יותר, אומרת שולה, להתחיל בצורה כזו עם הילדים הקטנים יותר, כי דרך המקרים וההפעלות המובאות בפניהם, הם לומדים להשתמש בשפה אחרת, "כדי לשנות דפוסי התנהגות בבית הספר ובכלל, ולהפחית אלימות". יש כאן סוג של הכנה להתמודדות עם קונפליקטים מותאמת גיל.
לדוגמא, היא מביאה את ספר הילדים: "הארנב הקשיב"...

לסרטון השמעה של הספר לחצו על התמונה  ⇦  ⇦

https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%94%D7%90%D7%A8%D7%A0%D7%91%20%D7%94%D7%A7%D7%A9%D7%99%D7%91.jpg
 
גלגולו של קולז' / ירמי לז'ה
מה זה קולאז' ומה עשינו עם תלמידי ביה"ס גרץ בתל אביב
ירמי, מתנדב "ידיד לחינוך", הוא גרפיקאי, צייר ומאייר, וחבר צוות התקשורת שלנו
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%90%D7%95%D7%A8%D7%94.jpg
אורה איתן - איורים לספר ילדים בטכניקת קולז'
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%A7%D7%95%D7%9C%D7%96%20%D7%99%D7%A8%D7%9E%D7%99.jpg
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///c59448a51c6b42578ea7b52b9617a515.jpg
 עבודת קולז' של תלמידים: משמאל עבודתה של דפני בהט, מימין עבודתו של אורי הר-טוב

לפני כשבוע מצאתי ברשת רשומה של דני קרמן, אמן ומאייר מן המוכשרים בארץ. דני היה מורי ללימוד העיצוב הגרפי והשפיע רבות על דרכי האמנותית. ברשומה מראיין דני את אורה איתן, מאיירת ספרי הילדים: בומלך, מעשה בחמור, היה היה פילון אחד, ועוד רבים וטובים, בראיון שכותרתו הייתה: כיצד להסתכל על דברים קצת אחרת. אורה איתן שהיא מאיירת רב תחומית, מספרת בראיון, כיצד היא בונה את האיורים בקולאז' פיסות נייר ועיתון צבעוניים, המשלב צבעים וטקסטורות ואף הדפסי בדים. התוצאה מרהיבה ביופייה ובפשטותה...
...החלטתי להרים את הכפפה, ושאלתי לדעתה של תהל, המורה לאומנות בביה"ס גרץ בו אני מתנדב ומשמש בכיתת האמנות כיועץ/עוזר לענייני אמנות. הרעיון זכה לתגובה נלהבת. תהל בנתה מצגת מעניינת שסוקרת את תולדות הקולאז' באמנות הפלסטית, ואני אספתי מגזינים צבעוניים מספסלי הרחוב.
עם תחילת העבודה על פרויקט הקולאז', ולאחר הקרנת המצגת המצוינת של תהל, הסברתי לתלמידים בכמה משפטים את מטרת העבודה. בהכירי היטב את עולם הפנטזיה וגיבורי העל בהם עסוקים ילדים בגילאים הללו, הדגשתי וחזרתי: לא כדאי לבזבז זמן ולהיכנס לפרטים. התרכזו בדמות הכללית. העבודה בקולאז' היא עבודת פאזל. ספרו סיפור פשוט...
 
כלכלה בכיתה ו'? / צביה טלדנו
מוטי נאור מבת ים – "להורים יש הוצאות מעבר לנעלי הריבוק שלך". מושגים בכלכלה, יתנו לילדים גישה נכונה יותר לחיים
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%9E%D7%95%D7%98%D7%99%20%D7%9C%D7%9B%D7%AA%D7%91%D7%94%20%D7%A9%D7%9C%20%D7%A6%D7%91%D7%99%D7%94.jpg
מוטי, אומרים הילדים, מלמד אותנו על ההתנהלות בבנק, על בקשת הלוואה ועל הצורך לעמוד בלוח התשלומים, על ההבדל בין עמלה לריבית, על הסכם -חוזה - ועוד.
מוטי עצמו מספר: "בעברי הייתי עיתונאי בתחום הכלכלי. עבדתי עם סוכנות הידיעות רוייטרס ועם רשת cnn . העיסוק בתחום הביא אותי לתובנה, שאם הילדים של היום יקבלו מושגים בכלכלה, תהיה להם גישה נכונה יותר לחיים, וההתנהלות שלהם תהיה מחושבת. כיום קיימת בורות גדולה, שגורמת לתלמידים לחיות את היום מבלי לחשוב על המחר. אתן לך דוגמא: ילד מבקש מהוריו שיקנו לו נעלי ריבוק. ההורים אומרים לו: "החודש קצת קשה לנו, אולי בחודש הבא". לילד קשה להבין את ההבדל, וכאן אני מסביר להם על חיסכון בהוצאות. אם תצאו מהחדר ולא תכבו את האור, חשבון החשמל יגדל, וההורים הם אלו שישלמו את החשבון, כנ"ל עם בזבוז מים. להורים יש הוצאות מעבר לנעלי הריבוק שלך". 
 
 

 
אחרי מות... / שושנה רשף
  ביה"ס גורדון בגבעתיים זוכר את המתנדב
  אבי סעדון  שנפטר לפני כחודש ימים 
 "התרגשתי כשגיליתי שביה"ס גורדון בגבעתיים פירסם הודעה על מותו של אבי סעדון, שהתנדב בביה"ס שנים רבות במסגרת 'ידיד לחינוך'", אומרת יונינה פוקס, רכזת מתנדבי העמותה בגבעתיים.

https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///5679689161314fd9b35d7767a8be05bf.jpg

יונינה ממשיכה: "התרגשתי, אבל לא התפלאתי. אבי לא היה מתנדב "רגיל". אבי היה נכה, שהתנייד בכיסא גלגלים ממונע וכבד, וגם את ידיו התקשה להניע. אבל, במקביל לקושי הפיזי ניחן אבי בכוחות אחרים, עליהם סיפרה, למשל, מנהלת ביה"ס יעל אהרונוביץ: 'אבי נגע במורות ומורים, בתלמידות ותלמידים רבים, והפך את הספרייה לממלכה, בה סייע גם למופנמים שבילדים לצאת אל האור באמצעות הפיכת הידע והרעיונות שלהם למצגות מרהיבות.'"
יעל, הספרנית בביה"ס, שהכירה את אבי ממש מקרוב, מספרת: "בגלל המוגבלות הפיזית, אבי היה מגיע לספרייה, כדי להיפגש עם ילדים צעירים ולהעשיר את עולמם. הוא ערך איתם מצגות בנושאים שונים ומגוונים, שמעולם לא פגש, ובעיקר גרם לילדים לעמוד ולהיפתח מול כיתה שלמה, גם אם הם המופנמים שבילדי הכיתה. במסגרת שהותו של אבי בספרייה התפתחה בינינו חברות. אבי היה אדם ערכי ואכפתי, מצחיק ונעים הליכות, הוא עזר  לי בעבודתי כספרנית. הוא היה ידען בתחום המחשבים וככזה, סייע לי רבות בעבודתי. אבי לימד אותי רבות על חיי הנכים המתניידים בכיסאות גלגלים, ואיך הכי נכון ונעים לעמוד במצבים שהיו עד כה היו מביכים...

 
הצטרפנו לעובדי מפעל "שווים" בחולון ועבדנו לצידם כתף אל כתף / הניה קמיר
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%97%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%9F%20%D7%A9%D7%95%D7%95%D7%99%D7%9D.jpg
זה היה יום סוער במיוחד, רעמים וברקים, גשם שוטף ואפילו ברד. אולי זה המעשה הטוב שירד עלינו משמים ביום המעשים הטובים. ..
מפעל "שווים" הוא מרכז שיקום, אחד מתוך עשרה ברחבי הארץ, השייך לעמותה שהיא מלכ"ר. מרכזים אלו פועלים בקשר הדוק עם משרד הבריאות וקולטים מתמודדי נפש שזכאים לסל שיקום.
המפעל מקבל מוצרים שונים מהלקוחות ועובדי המפעל, ואז ממיינים, אורזים ועוטפים לפי הצורך.
הצטרפנו לעובדי ועובדות המפעל ועבדנו לצידם כתף אל כתף, ממיינים, מדביקים, אורזים ומפטפטים...  התרשמנו מהיחס החם ומהביטחון שמשרה הצוות על המשתקמים: מנהלת, עובדת סוציאלית ומדריכים - צוות שמלווה כל מתמודד באופן אישי, מקנה הרגלי עבודה, כישורים חברתיים ותחושת שייכות לחברה.


 
סיור מעניין ומאלף במחצבת הסלע בלב העיר באר שבע עם מתנדבי "ידיד לחינוך" בהדרכתה של הגיאולוגית בלהה גבעון / יפה חכמון
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%94%D7%9E%D7%97%D7%A6%D7%91%D7%94%206.jpg
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%9E%D7%9B%D7%AA%D7%A9.jpg
נולדתי בבאר שבע. לא אחת עברתי ליד מה שאמרו שהיה מחצבה עתיקה בלב העיר. זה היה מכתש ענק מוקף קירות, ששימש תקופה מסויימת כמטווח ואחר כך פשוט כפח אשפה של הסביבה. והנה דווקא במסגרת סיור של "ידיד לחינוך", הגעתי לאותו המקום שהרגע תיארתי, ופתאום ראיתי משהו חדש. המקום שוקם לבלי הכר.
עליו ועל מה שלמדנו, אני רוצה לספר כאן.
בנוסף לתכנית "חיזוק המסוגלות, ההעצמה והקהילתיות", המועברת השנה בישובי "ידיד לחינוך" בהתאם למיזם "למידה בכל גיל", יזמה חנה, רכזת המתנדבים בעיר, כמו בכל שנה, העשרה נוספת למתנדבים, וכך, יחד עם סוזי, האחראית על המיזם בעירנו, יצאנו, קבוצת מתנדבים לסיור מודרך בפארק המחצבה או מחצבת הסלע, כפי שהוא נקרא.
בלהה גבעון, גיאולוגית במקצועה, שהדריכה אותנו היא דמות מיוחדת, עתירת ידע, שהייתה בין אלה שנלחמו להפריח את המקום המוזנח הזה ולהפכו לאתר ארכיאולוגי עוד בשנות השמונים של המאה הקודמת...  

https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///eca6f5e1d02c4ce5b310018650b4c251.jpg
 
החידות המתמטיות של המתנדב אילן בן ארי מאשקלון

 ★
חידה מס. 2
זהו מדור חדש אליו ישלח אילן חידה מתמטית בכל חודש. פתרון החידה יתפרסם תמיד במידעון החודש שלאחר מכן.
בחידות מסוג זה מאתגר אילן את תלמידיו במסגרת כותרתו: "ללמד מתמטיקה קצת אחרת".
הקוראים מוזמנים לפתור. ומי מכם שמלמד מתמטיקה יכול להעזר בחידות עבור התלמידים. 

לפתרון החידה הקודמת (חידה מס.1)  לחצו כאן
 
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%90%D7%99%D7%9C%D7%9F%20%D7%91%D7%9F%20%D7%90%D7%A8%D7%99%202%20(1).jpg
 
מה לאכול? תם ולא נשלם / נחום נוימן
ביולי 2023 פירסמתי את הכתבה הראשונה בסדרת "מה לאכול". כשיצאתי למסע הלימוד והכתיבה, הערכתי שזה יהיה מסע קצר של כתבה אחת או שתיים, והנה לנוכח רוחב היריעה, יחד איתכם ובזכותכם, אנו בכתבה השמינית, וכנראה גם האחרונה, בה ננסה להגיע לתובנות בסיום המסע שעשינו יחדיו
https://www.pulseem.co.il/pulseem/ClientImages/2225///%D7%A0%D7%97%D7%95%D7%9D%20%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94%20%D7%9E%D7%A1%D7%9B%D7%9E%D7%AA.jpg
המסע הזה היה מבחינתי מסע של לימוד, קריאה של מאמרים ומחקרים ותמצות שלהם בכתבות. הבנתי שתחום התזונה הינו מהנושאים היותר מוזנחים, שאינם נלמדים בבתי הספר למרות חשיבותו העצומה על בריאותנו כפרטים ועל בריאותנו כחברה. חלק מהמחדל נובע מכך, שיש גורמים רבי עוצמה וכסף המעוניינים שנמשיך לאכול את מה שהם מוכרים לנו ומרוויחים ממנו. בהמשך הדרך אנו מקבלים המון עצות והמלצות על איך לעשות דיאטות, שמטרתן בעיקר ירידה במשקל או דיאטות ספציפיות לאחר שכבר חלינו במחלה זו או אחרת, אבל המלצות לתזונה בריאה כאורח חיים ולא לפרק זמן קצר, לרוב לא קיבלנו. ..
...התרשמתי שהאמונה בתזונה יש בה מאפיינים של אמונה דתית, כמו שכל מאמין בטוח שדתו היא הדת המובילה והנכונה. עדיין לא מצאתי מחקר רוחב מדעי שניסה להשוות ולהגיע למסקנה, איזו דת עדיפה. כך גם בדיאטות למיניהן, כל זרם מביא את המחקרים והחיזוקים לאמונתו.
חשוב גם לזכור שתזונה שמתאימה לאחד לא בהכרח מתאימה לאחר...
 

כתבות ומאמרים נוספים - באתר "ידיד לחינוך": http://www.yadidla.org.il/
הפקה ועריכה: ריקה שפרינצק, ראש צוות תקשורת
כותרת עליונה (header)  איור וייעוץ גראפי: ירמי לז'ה
מתפעלי אתר "ידיד לחינוך": יורם לשם ודב שורש
כל הכותבים, היוצרים והמשתתפים במידעון הם מתנדבי "ידיד לחינוך"

הודעה זו נשלחה ל- על ידי office@yadidla.org.il
על מנת להסיר עצמך מרשימת תפוצה זו לחץ כאן
גם דיוור זה נשלח על ידי פולסים
Preview Campaign